De werkgroep

De toekomst van jongeren is belangrijk!
Daarom moeten we nu actie ondernemen en niet later. Wij zijn een enthousiaste groep jongeren die zoveel mogelijk impact willen maken. Om transitie in gang te zetten is het belangrijk dat iedereen over de juiste kennis beschikt. Maar vooral de jongeren, hoe gaat onze toekomst er uit zien? Welke stappen moeten we nu zetten om een gezonde, veilige en fijne toekomst te creëren? 

DSC_0312.jpg

Ons doel
Het doel van onze werkgroep is om het gesprek over duurzaamheid op gang te houden en jongeren bewust te maken. De communicatie is niet eenzijdig. In onze filosofie gaat duurzaamheid over samenwerking en ideeëncreatie. 

Wat doen we?
We geven gastlessen op basis, middelbaar en hoger onderwijs. Door voor de klas te staan bereiken we de belangrijkste doelgroep: de jongeren. Het doel van de gastlessen is om jongeren bewust te maken en het gesprek over duurzaamheid levendig te houden. Samen met leerlingen gaan we brainstormen, stellen we vragen en doen we een quiz. Zo stimuleren we dat jongeren zelf gaan nadenken over hoe de toekomst er uit moet gaan zien. 
Daarnaast zijn we actief door het bijwonen en organiseren van evenementen. Houd de website en social media in de gaten!

Lid worden?
Dat kan nu! Jong & Duurzaam biedt de kans om jezelf te ontwikkelen en te specialiseren op het gebied van onder andere educatie en projectmanagement met duurzaamheid als leidraad. Bekijk hier de vacature

Onze leden

Jong & Duurzaam is voor en door jongeren! Een groep enthousiaste jongeren staan klaar om gastlessen te geven en duurzame evenementen te organiseren. Wil je ons beter leren kennen? Klik op onze foto dan stellen wij ons voor!

NJR

NJR is het netwerk van jongeren in Nederland die ertoe willen doen door te gaan voor wat hen ligt en daarmee anderen te raken. Bij NJR werken honderden jongeren samen aan projecten, initiatieven en campagnes. Daarnaast is NJR de schakel tussen jongeren, overheden en verschillende organisaties die zich met jeugd- en jongerenbeleid bezig houden. Meer weten? 

Werkgroep Jong & Duurzaam is onderdeel van NJR. 

Wat doen onze Jongerenvertegenwoordigers bij de Verenigde Naties? 

De jongerenvertegenwoordigers gaan naar de VN toppen op het gebied van duurzaamheid en de jaarlijkse Klimaatconferenties (de COP en de HLPF vergaderingen). Voordat ze naar deze conferenties gaan, komen onze JV's bijeen met jongerenvertegenwoordigers uit andere landen, om zich gezamenlijk voor te bereiden en een strategie te bepalen (bij o.a. COY's: Conference of Youth). Tijdens de conferenties zelf zijn de jongerenvertegenwoordigers druk met lobbyen, vergaderen en het (mede) organiseren van evenementen. 

Eind jaren tachtig kwam klimaat problematiek als eerste ten sprake bij de VN. In 1990 publiceerde het IPCC (het wetenschappelijk klimaatpanel van de VN) hun eerste rapport waarbij de invloed van mensen op het klimaat duidelijk werd. De eerste vergadering hierna is in 1992; de Earth Summit in Rio de Janeiro, waaruit de UNFCCC (waaronder COP), Convention on Biological Diversity, UNCCD, The Forest Principles, Agenda 21 & de Rio Principles zijn voortgekomen. 

Vanaf 1995 is er jaarlijks een klimaatvergadering, het begon toen in Berlijn: de COP1 (COP = conference of parties). Een van de bekendste van deze bijeenkomsten, is de COP3 in Kyoto waar het eerste verdrag die landen verplicht om hun uitstoot te verminderen werd afgesloten. 

Na 20 jaar zijn we weer terug in Rio de Janeiro. Onze jeugdvertegenwoordigers mochten naar Rio+20; deze vergadering en de vervolgen hierop hadden onder andere betrekking op de Post-2015 ontwikkelingsagenda. Rio+20 was een grote conferentie over duurzaamheid die in juni 2012 plaatsvond in Rio de Janeiro, Brazilië. De werkgroep denkt mee met de JV's bij zo'n grote conferentie, met de inhoud en strategie. 

Hiernaast gaan onze JV's naar het HLPF (High Level Political Forum), wat om de 4 jaar onder de General Assembly (Algemene vergaderingen) en voor de rest van de jaren onder ECOSOC (Economische en Sociale Raad) valt. Het HLPF on Sustainable Development is voorgekomen uit het CSD (Commission on Sustainable Development), wat opgericht is in 1992 door de Algemene Vergaderingen, en vervangen is door het HLPF bij Rio+20. Het HLPF wordt ieder jaar rond juni/juli gehouden in New York of Genève. 

Het HLPF on Sustainable Development is het hoofdzakelijke platform van de VN over duurzame ontwikkeling. Het is de bedoeling dat het politiek leiderschap, begeleiding en adviezen biedt. Het platform werkt, vanaf 2016, verder aan de implementatie van de post-2015 development agenda and the Sustainable Development Goals (SDGs). Daarnaast werkt het verder aan de gedane toezeggingen over duurzame ontwikkeling van landen, kaart het nieuwe uitdagingen aan, promoot het een beleid gebaseerd op wetenschap en probeert het economische, sociale en milieu dimensies van duurzame ontwikkeling te integreren in beleid.