Gastlessen

Voor wie?

Onze gastlessen zijn bedoeld voor een brede doelgroep, waaronder basisschoolleerlingen, middelbare scholieren en studenten. We vinden het belangrijk om jongeren van alle leeftijden bewust te maken van het belang van biodiversiteit en voedsel en hen te inspireren om bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Voor basisschoolleerlingen richten we ons vooral op het overbrengen van de basisbegrippen van biodiversiteit en voedselproductie op een leuke en begrijpelijke manier. We gebruiken spelletjes, verhalen en interactieve activiteiten om hun interesse te wekken en hun kennis te vergroten.

Middelbare scholieren en studenten in het hoger onderwijs hebben vaak al meer kennis over deze onderwerpen. We willen hen graag uitdagen om kritisch na te denken over de rol die zij kunnen spelen in het behoud van biodiversiteit en duurzame voedselproductie. We bieden interactieve lessen met ruimte voor discussie.


Ons aanbod

  • Tijdens de gastles over voedselsystemen worden de complexe relaties tussen ons voedselsysteem en de natuurlijke omgeving waarin het opereert onder de loep genomen. Leerlingen krijgen inzicht in hoe voedselproductie kan leiden tot aantasting van biodiversiteit, bodemgezondheid en waterkwaliteit. Ook wordt er besproken hoe ons voedselsysteem bijdraagt aan klimaatverandering en hoe klimaatverandering op zijn beurt de voedselproductie beïnvloedt. Tijdens de les worden alternatieve, natuurinclusieve voedselsystemen besproken die bijdragen aan een gezonde natuur en een duurzame voedselproductie. Leerlingen worden uitgedaagd om na te denken over hun eigen rol in het creëren van een duurzaam voedselsysteem dat de natuur ondersteun

  • Tijdens de gastles over biodiversiteit wordt de schoonheid en diversiteit van de natuur benadrukt, maar ook het belang ervan voor de mensheid en de planeet. Studenten leren over de vele voordelen die biodiversiteit biedt, zoals de productie van voedsel, zuurstof en medicijnen. Ook wordt besproken hoe biodiversiteit bijdraagt aan de regeling van het klimaat en de bescherming van onze ecosystemen. Door het verlies van biodiversiteit zijn deze voordelen in gevaar. De les biedt inzicht in hoe menselijke activiteiten de biodiversiteit bedreigen en hoe studenten kunnen bijdragen aan de bescherming en het behoud ervan. Het doel van de gastles is om de studenten te inspireren om de schoonheid en belang van de diversiteit van de natuur te waarderen en zich in te zetten voor de bescherming ervan voor toekomstige generaties

  • Gastles Naar Buiten!

    Wat is de beste manier om te leren over de natuur? Zelf naar buiten gaan natuurlijk! Als je met jouw leerlingen naar buiten wil om over biodiversiteit te leren, dan is dit de ideale gastles voor jou. We gaan in deze les vanuit jullie school naar buiten en lopen naar een park of klein natuurgebied in de buurt. Omdat elk gebied anders is, zal elke gastles er ook net anders uit zien. Leerlingen doen bijvoorbeeld inzicht op over hoe planten met elkaar vechten voor licht, over de innige samenwerking van algen en schimmels, over de kevers in het water of de libellen in de lucht. Ook laten we de leerlingen interacteren met de natuur door ze zelf dieren te laten vangen en planten te laten bekijken. Leerlingen worden uitgedaagd op zelf op zoek te gaan naar de verbinding, de diversiteit, de schoonheid en het nut van onze natuur. De gastles komt het beste tot haar recht in de periode april – oktober. We nemen zelf relevant materiaal mee.

    Let op: Deze gastles duurt in principe 2 uur (1.5 tot 2.5 uur is mogelijk in overleg). Bij hevige neerslag kan de gastles in overleg afgelast of verzet worden

nieuwsgierig naar maatschappelijk groen

De gastlessen gaan echt niet alleen over het overdragen van kennis. Wij zijn geïnteresseerd in het horen van meningen en ervaringen over de rol van natuur in het leven van jongeren.