Over de Gastlessen

Jong en Duurzaam biedt een variatie gastlessen aan waarin we verschillende aspecten van duurzaamheid bespreken. Tijdens de les stimuleren we de klas om zelf met oplossingen te komen.

Wij geven gastlessen over duurzaamheid op aanvraag. We hebben les gegeven aan groep 8, op middelbare scholen, MBO’s en op universiteiten. Wij passen de lessen uiteraard aan op niveau. Wij geven de lessen omdat wij het belangrijk vinden dat leerlingen weten wat er speelt in de wereld op het gebied van duurzaamheid.

We hebben de volgende lessen beschikbaar:

- Duurzaamheid algemeen
- Klimaatdieet
- Duurzame kleding
- Duurzame economie
- Duurzame stad
- Rank a school

We zijn flexibel! 
Heb je zelf ideeën over een thema? Of wil je de les koppelen aan de actualiteit? Onze leden weten alles over duurzaamheid dus kunnen makkelijk schakelen. We horen graag je ideeën!
Daarnaast kunnen we van elke les een workshop aanbieden. De leerlingen gaan dan zelf aan de slag met specifieke opdracht of fictieve case.

Zie onderstaand rapport voor meer informatie en onze ervaringen het afgelopen schooljaar! 

Ervaringen van docenten

In 2015-2016 hebben we ongeveer 2500 leerlingen bereikt. We vroegen een aantal docenten hoe ze onze lessen hebben ervaren: 

Middelbare school in Den Haag
“We hadden al veel behandeld, toch vonden de leerlingen de les erg leuk. Het werd gegeven in een andere vorm. Het werken in groepjes vanuit verschillende oogpunten was leerzaam voor ze. Ze moesten zich verplaatsen in een ander persoon.”

Middelbare school Utrecht
“Ik vond het zelf leuk, interessant. De leerlingen gaven aan dat ze het interessant en leuk vonden. Ik zou het zo weer doen. Mijn collega vond dat ook.”

Middelbare school Utrecht
“Uitstekend. Goed materiaal en een vlotte interactie met de leerlingen, die gemiddeld genomen goed geboeid waren (op het 7e en 8e lesuur van de dag). Als ik de module volgend jaar nog aanbied, dan zou ik graag weer van jullie gebruiken willen maken.”

Middelbare school Den Haag
“Goed, ik vond het erg leuk en leerzaam, er was een goede interactie met de klas.”

MBO Utrecht
“Heel positief, informatief, interessant. Ook mooi hoe jullie de discussie aan gaan en de juiste vragen stellen om ze actief mee te laten denken over het grotere probleem. Dat ze hun eigen idee bedenken en dat moesten pitchen. Leuk was ook het rollenspel, lastig maar wel heel leuk. Goed was het debat en dat ze hun mening mogen geven. Jullie begeleidde het mooi. 
Ik zie jullie als de brug van alle informatie van dit moment. Zo gebruik ik nog de oude drie p’s. Door jullie leer ik veel over wat er nu speelt op het gebied van duurzaamheid.”