Nieuwjaarstips van de werkgroep

Nine: Ik gebruik een blok zeep in plaats van vloeibare, daar zit namelijk aanzienlijk minder palmolie in en doe je langer mee! Daarnaast heb ik als schoonmaakmiddel enkel soda in huis, daarmee maak je alles glanzend schoon zonder chemicaliën. Mijn kleding was ik met Seepje wasnoten, ook dat is een natuurlijk middel zonder microplastics en chemische toevoegingen. 

Minke: je kan invloed uitoefenen op de doelen waarin je indirect investeert via je bank en je energieleverancier. Stap over op een bank die niet investeert in fossiele brandstoffen, kinderarbeid of de wapenindustrie, maar in duurzame doelen, zoals ASN en Triodos bank doen. Kijk of je kan overstappen op een groene energieleverancier zoals Greenchoice en Vandebron, of stap over op groene stroom bij je huidige leverancier. Als je hier niet zelf over beslist kan je je ouders, huisbaas of woningbouwvereniging hiertoe aansporen! 

Yannick: Een tip om minder energie (verlichting; verwarming) te verbruiken is om ‘s avonds een uur eerder in je bed te duiken ;)

Anthea: Een van de meest gemaakte fouten in huis (ook door mij helaas) is het weggooien van eten. Maak een boodschappenlijstje voordat je de winkel instapt en koop alleen wat nodig is. Heb je te veel over? Vries het in! Zo kun je er nog weken van genieten. Een duurzaam huis begint namelijk bij jezelf. “The greatest threat to our planet is the belief that someone else will save it”. 

Martijn: Lijkt de stap naar vegetariër of veganist zijn je best wel groot? Probeer eens een aantal gerechten te bereiden met behulp van een vegetarisch of veganistisch kookboek. Je zult zien dat je zo goed als àlle kanten op kunt met je ontbijt, lunch, of avondeten!

Rik: Veel cosmetica gebruiken we omdat het nou eenmaal normaal is; iedereen gebruikt ze. Als je je persoonlijke leefstijl wilt verduurzamen kun je hier natuurlijk speciale duurzamere varianten van kopen, maar nog duurzamer is om te consuminderen. Zo gebruik ik sinds enkele jaren geen douchegel, shampoo, deodorant en aftershave meer en het bevalt me prima! Ik heb een vrij droge huid, droog haar en scheer elektrisch, dus ik heb niet het idee dat ik deze producten nodig heb. Volgens mij en mijn vriendin ben ik niet erger gaan stinken. Bedenk eens waarom je de producten gebruikt die je gebruikt, en of je ze echt nodig hebt!

Sanne: Een overvolle kledingkast? Trek je de helft van je kleding niet meer aan? Houd eens een ruilmiddag met vriendinnen, ga naar een georganiseerde kledingruil bij jou in de buurt of breng jouw kleding naar de kringloopwinkel! Zo maak je anderen blij met de kleding die je zelf niet meer draagt, ligt jouw kostbare kleding niet meer te verstoffen in je kast én heb jij weer overzicht in wat je hebt. Daar is alleen maar op te winnen toch?!

Maike: Neem een thermosfles met koffie mee naar je lessen of colleges. Bespaar plastic, papier èn geld! 

Esther: ik ben zelf steeds meer bezig met het scheiden van afval. Vogel uit hoe het precies werkt in jouw gemeente en begin met papier/karton en glas, en probeer dit uit te breiden naar het scheiden van plastic. Vervolgens is het een uitdaging om zo min mogelijk afval te verzamelen! Denk na over het aantal verpakkingen en andere wegwerpbare zaken die je dagelijks tegenkomt: begin met het zeggen van nee tegen rietjes, boodschappentasjes, plastic bestek, koffiebekers, koffie deksels, hemdtasjes, waterflesjes, overdadige servetten, plastic bekers en plastic bordjes. Let maar eens op hoeveel afval je op een dag aangeboden krijgt. Het is belangrijk je dit te beseffen want wegwerp bestaat namelijk niet: het komt echt ergens terecht.

Thomas: Denk jij dat je niet duurzaam bent? Grote kans dat je duurzamer leeft dan je denkt. Het is duidelijk te zien aan de markt dat we steeds bewuster worden en die markt anticipeert op onze vraag als consument. Zo worden duurzame producten/keuzes langzamerhand de standaard. De keuze om minder rundvlees te eten heeft bijvoorbeeld al impact op een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Als samenleving bepalen we de standaard!