Circulaire Economie in Colombia!

Door oud- werkgroeplid en mede-coördinator Jaleesa Schaap

Ontzettend mooi om te zien dat het duurzaamheid virus zich groots verspreidt: Circulaire economie in Colombia!

Als voormalig voorzitster van de werkgroep Jong en Duurzaam heb ik mij met een groep gemotiveerde jongeren sterk ingezet voor duurzaamheid. Onderwerpen als duurzaam voedsel en afvalscheiding kwamen aan het licht, maar ook een zeer belangrijk onderwerp was circulaire economie. In mijn reis door Zuid en Midden Amerika viel het mij op dat duurzaam bezig zijn op veel plekken nog niet vanzelfsprekend is: overconsumptie van plastic (werkelijk elk artikel wordt in een apart tasje ingepakt in de supermarkt), veel gebruik van de auto en, misschien nog wel het ergste, extreme overconsumptie van vlees. Toch worden er wel degelijk duurzame stapjes ondernomen! Afvalscheiding wordt in veel grote steden steeds vanzelfsprekender, er worden speciale fietsdagen georganiseerd waarbij de wegen niet geopend zijn voor auto’s en ook hier ontstaan er steeds meer organisaties die zich net als de werkgroep Jong en Duurzaam met duurzaamheid bezighouden.

Op dit moment bevind ik mij in Yopal, een stad 150 km van Bogota, Colombia. Vorige week zaterdag bundelde drie organisaties hun krachten en hebben het evenement Trueco georganiseerd. Het idee van Trueco is dat mensen kleding, accessoires en boeken meebrachten; alles in goede staat maar niet meer door henzelf in gebruik. Voor elk ingeleverd artikel werd een fiche uitgedeeld, welke later op de middag mocht worden geruild voor een kleding stuk of artikel die iemand anders had ingeleverd. Een grote ruilmiddag dus!

Yopal is een voormalige oliestad, maar is nu geteisterd door een hevige economische crisis. Het is daarom erg belangrijk dat de organisaties de mensen op een positieve manier benaderen en de mensen op een positieve manier in contact brengen met duurzaamheid.

De organisaties hebben als visie dat het leven op een veel duurzame manier geleefd kan worden en probeert de mensen hiertoe uit te dagen met events zoals Trueco. Trueco was een groot success, omdat het mensen wat geld konden besparen, elkaar blij konden maken met hun oude kleren, maar vooral ook omdat mensen op een positieve manier gewezen werden op een meer verantwoordelijke en duurzame manier van consumeren. Tussen alle kleding hingen briefjes met informatie over de vervuiling van de kledingindustrie en feiten over de overconsumptie van kleding; want wie heeft er niet minsten drie paar broeken in de kast die eigenlijk niet meer gedragen worden?

Het was een prachtig middag met een goede opkomst en een hele positieve sfeer. Mensen gingen blij naar huis met, voor hen, nieuwe sieraden, boeken en kleding. Jong, oud, man en vrouw, iedereen kwam op het event af en maakte met elkaar een praatje onder het genot van een vers sapje. Ik vond het mooi om te zien dat iedereen het zo naar z’n zin had, en al helemaal wanneer je je realiseert dat dit alles een prachtige stap was in de richting van verantwoorde en duurzame consumptie. Een duurzame wereld komt stapje voor stapje dichterbij!

 

Link naar filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=iesbaDoo0nA&feature=youtu.be
Film: Daniel Niehaus
Foto’s: Mitchel Lensink