Future Generations Forum

De Toekomst ligt in onze handen
Op zaterdag 10 december 2016 vond het Future Generations Forum (FGF) plaats in het LEF Future Center van Rijkswaterstaat te Utrecht. Dit uitverkochte evenement was een groot succes met 250 aanwezigen. Op deze dag, georganiseerd door werkgroep Jong en Duurzaam van NJR (Nationale Jeugdraad), werden jonge changemakers in de spotlights gezet. Jongeren hebben inspirerende ideeën en capaciteiten die een podium verdienen.

Het doel van het FGF was het inspireren van de generatie van de toekomst om onze samenleving te verduurzamen en te laten zien dat duurzaamheid verder gaat dan afval scheiden en korter douchen. In drie verschillende workshoprondes (publieke sector, bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld) en tijdens de plenaire pitchronde, werden de bezoekers aangespoord om duurzame oplossingen te bedenken voor hedendaagse problemen. Het handelingsperspectief stond centraal. 

Bijzondere highlights uit het programma: Adel vertelde zijn verhaal en maakte duidelijk dat we ‘de vluchtelingen’ niet moeten benaderen als groep maar als individuen, Taste Before You Waste liet mensen proeven, ruiken en zien hoe je voedselverspilling kan voorkomen, Jasmijn van den Berg vertelde dat je heel eenvoudig een Love Coin kan maken om je waardering voor anderen te delen en Jesse Jorg (WeTheCity) vertelde over hoe hij buren anders naar de wereld en elkaar laat kijken door buurtprojecten tot kunst te verheffen. Tevens vond er een debat plaats tussen jonge politici van jongerenorganisaties van de Nederlandse politieke partijen.


Echt Jong en echt duurzaam
Bij de evenementen die we bezoeken, valt een aantal dingen ons op. Het zijn altijd dezelfde oudere mensen die een jong publiek toespreken: een eenrichtingsverkeer aan informatie. Tevens nemen de organisatoren duurzaamheid meestal niet écht serieus en conflicteert hun handelen met de boodschap. Zo worden bijvoorbeeld flesjes water uitgedeeld en vleesgerechten worden geserveerd.

Met het FGF laten wij zien dat het anders kan. De dag was echt interactief, de catering was volledig veganistisch (lunch, drankjes, snacks), alle informatie was digitaal verzonden en we boden een OV vergoeding voor de sprekers. Tevens was er bionade aanwezig en geen gebotteld water of frisdrank. Gasten dronken uit kopjes, er was dan ook weinig afval. Er werd zelfs omgeroepen dat mensen broodjes mee moesten nemen om voedselverspilling te voorkomen. Gasten lieten weten dat ze écht geïnspireerd zijn en de dag waardevol vonden. De vernieuwing en frisse positiviteit die we hadden belooft, hebben we waargemaakt.

Dit alles hebben we voor elkaar gekregen zonder budget. Vanwege de sterke duurzaamheidsambitie stelde Rijkswaterstaat hun LEF Future Center te Utrecht en de bijbehorende werkwijze graag ter beschikking aan ons. Ons doel is om jongeren te informeren, inspireren en activeren. Een dag waar je eens echt nieuwe dingen leert en over je eigen toekomst meepraat: het moet nu gebeuren. De jonge generatie neemt de duurzame toekomst in eigen hand!

Geschreven door Nine de Jonge