Student, ondernemend en duurzaam aan de slag. Lees het verhaal van Yagmur.

                                                                    Enkele producten van aGreenStory

                                                                    Enkele producten van aGreenStory

Een nietjesloze nietmachine, etui van gerecyclede bouwnetten of uitwisbaar notitieblok: deze bijzondere schrijf- en papierwaren vind je op aGreenStory.nl. Waarom begon Jong & Duurzaam Mediateamlid Yagmur Masmas haar bedrijf aGreenStory? En welke tips heeft ze voor andere jonge ondernemers? Dit ondernemende Jong & Duurzaam lid geeft tips in een interview!
 

Waarom wilde je een eigen bedrijf oprichten?

“Tijdens de middelbare school kon ik geen mooie schriften vinden die voldeden aan mijn belangrijkste criterium: geen schade aanrichten aan de levenskwaliteit van mens en dier, nu of in de toekomst. Het bleek een dilemma. Vond ik een gerecycled schrift, dan was het met de hand gemaakt in een ver land, om maar te zwijgen over de prijs. Waarom was het zo lastig om eerlijke producten te vinden, die er zo uitzagen dat ik er als middelbare scholier mee gespot wilde worden? Uit frustratie zette ik zelf aGreenStory op, een webshop voor innovatieve schrijfwaren met een groen verhaal.”

                                                                            Yagmur bij het kantoor van NJR

                                                                            Yagmur bij het kantoor van NJR

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

“Ik zie duurzaamheid heel concreet: Waarom zouden we een minder vrolijke wereld achterlaten voor onze kinderen als het ook anders kan? Voor mij is een mensvriendelijk (en dier-, boom-, kleinkind- en achterkleinkindvriendelijk) product niet bijzonder, maar vanzelfsprekend. Anders werken we onszelf uiteindelijk tegen.”


Hoe bereik je momenteel scholieren en studenten?

“Op het moment richten we ons op enerzijds op studenten via ophaalpunten, anderzijds op consumenten, bedrijven en scholen via de webshop en offline evenementen. Online bestellen maakt het makkelijk om voor de duurzame keuze te gaan. In de studentenwereld speelt duurzaamheid steeds meer, maar vooral op lokaal niveau. Vandaar werken we samen met o.a. Green Offices van universiteiten en Studenten voor Morgen om duurzame schrijfwaren op universiteitscampussen beschikbaar te stellen. Op dit moment zijn er afhaalpunten bij Green Office Maastricht, Amsterdam University College en binnenkort Universiteit Utrecht bij NEST Uithof.”

Hoe gaan jullie te werk bij het selecteren van producten? Welke moeilijkheden kom je hierbij tegen?

“De afkomst, de productiemethode en alle restproducten die erbij vrij komen houden we in de gaten. Niet alle bedrijven zijn hierover even transparant. We zoeken de beste combinatie qua keurmerken, betaalbaarheid en afkomst, maar het blijft constant speuren! Op de website staan per product een aantal icoontjes voor de duurzaamheidskenmerken waar het aan voldoet.”

Is het runnen van je bedrijf te combineren met je studie?

“Als je heel serieus voor een onderneming wil gaan, is het lastig te combineren. Veel jonge ondernemers die ik ken, hebben een tussenjaar genomen om het bedrijf een boost te kunnen geven. Zelf ben ik er nu ook een halfjaar tussenuit. Als je een groot team hebt en vaak kunt afspreken omdat je bij elkaar in de buurt woont is dat ideaal en zal het makkelijker te combineren zijn.”

Heb je tips voor studenten met ideeën voor een eigen bedrijf tijdens de studie? Zou je het aanraden?

“Ja! Zelf ideeën uitwerken is leerzaam op een totaal andere manier dan examens maken. Je leert allerlei praktische kennis en vaardigheden bij. Het is wel even doorzetten en uit je comfort zone gaan, maar er komen steeds meer acceleraters, incubators en prijzen voor sociale ondernemers waardoor je veel sneller kan opstarten. Met een leuk team bouw je een enthousiaste community rond jouw onderneming en een netwerk voor de toekomst.”

Interview & foto: Eliza Marx